Spain Property
Polsk Dansk Norsk Svensk Engelsk
 Forside   Køberkartotek   Søg ejendom   Værd at vide   Formularer   Om os 
 Til salg   Golf ejendomme   Stærkt nedsatte priser   Salg fra banker   Luksus ejendomme   Første række   Hoteller, Pensionater, B&B 
    

 Ejendomme | Boliger i Spanien

Søg på referencenummer
 

 

  Søg ejendomme >>
 

 Kategorier af ejendomme
 
 Lejlighed 11023  
 Villa 8059  
 Byhus 2877  
 Grund 1155  
 Erhverv 1011  
 Studio lejlighed 191  
 Golf ejendomme 2221  
 Nedsatte priser 868  
 Bank tvangauktioner 35  
 Luksus- ejendomsinvestering 3176  
 Strand ejendomme 1964  
 Hotel, Hostel, B&B 181  

List of popular categories  
 
 Populære provinser | områder
 
 Malaga 21045  
 Alicante 2111  
 Cadiz 443  
 Granada 222  
 Mallorca 207  
 Valencia 115  
 Almeria 98  
 Murcia 75  

 Populære byer
 
 Estepona 1831  
 Marbella 1325  
 Nueva Andalucia 1047  
 Fuengirola 869  
 Benahavis 605  
 Puerto Banus 570  
 Calahonda 551  
 Benalmadena Costa 533  
 Benalmadena 480  
 Mijas 459  
 
List of popular cities  
 
 Abonnér på nyhedsbrev
 
Enter your email address
 
 
 
Huelva<br>Costa del la Luz Cadiz<br>Costa de la Luz Malaga<br>Costa del Sol Granada<br>Costa Tropical Almeria<br>Costa de Almeria Murcia<br>Costa Cálida Alicante<br>Costa Blanca Mallorca Tenerife Gran Canaria
 Forside » Fra vugge til grav i Spanien

 Fra vugge til grav i Spanien  

Fra vugge til grav i Spanien

Vi skal se på, hvilke overvejelser danske børnefamilier med bopæl i Spanien kan forvente at gøre sig i forhold til børnepasning og skolevalg. Der er mange ting at tage hensyn til, for man vil jo altid det bedste for de små poder.

I Spanien bruger man ordet guardería for både vuggestue og børnehave. Men oftest vil en spansk guardería svare til en dansk vuggestue, da de fleste spanske børn starter i skolen, når de er 3 år. Der findes dog også guarderías, hvor børnene kan blive, indtil de er 5 år. Men det praktiske ved dette system er, at "pasningen" i skoleregi er gratis, for selv om det hedder sig, at børnene starter i skole, er leg, frem for indlæring, hovedbeskæftigelsen i de første år. Her i Spanien kender man ikke begrebet pasningsgaranti - for hvorfor lave et begreb om noget, der er en selvfølge. Her er der ingen ventelister (medmindre man vil have barnet i en bestemt børnehave, som er særligt populær) og derfor ingen paniske forældre, der ikke ved, om deres barn nu kan starte i vuggestue, når mor eller far skal tilbage på job. Det er det store udvalg af private guarderías, der efterhånden er dukket op, der gør, at man altid kan få en plads.

Det spanske familiemønster har i løbet af de sidste godt 15 år ændret sig radikalt. Men udviklingen inden for småbørnspasning har overraskende nok kunnet følge med det stigende antal kvinder, der nu vælger uddannelse og karriere frem for at være hjemmegående husmor - og det faktum, at en "abuela" i et hvert hjem efterhånden er en saga blot. For de herboende danske forældre giver det faktisk mindre hovedpine at få vidunderet anbragt i institution, end hvis de boede i Danmark.

Spanske børnehaver/vuggestuer er enten private institutioner, halvt offentlige (concertadas), som forældrene kan få tilskud til, eller de er offentlige institutioner (públicas), som forældrene betaler et mindre beløb for hver måned. De fleste guarderías tager børn ind fra fire måneders alderen. Men hvis forældrene synes, det er for umenneskeligt at sende babyen i vuggestue efter, at den kun har været i verden i fire måneder, må man forsøge at finde en barnepige, der kan passe barnet i ens hjem. Dagplejemodellen eksisterer nemlig ikke. Taler forældrene ikke tilstrækkeligt spansk til at kommunikere med barnepigen, kan det måske blive et problem - for udenlandske babysittere hænger ikke ligefrem på træerne her på kysten. En aupair-pige er selvfølgelig et alternativ, men har man plads og lyst til at have en fremmed boende i sit hjem? Et andet spørgsmål er, om man kan finde en vuggestue/børnehave, der passer til ens behov. Hvordan er den pædagogiske linje, hvor ligger den i forhold til, hvor man bor og hvad med åbningstider? Især sidstnævnte kan volde problemer. For lukker institutionen klokken 17, og ens arbejdsdag først slutter ved 20-tiden, har man unægteligt et problem.

Når vi flytter til et fremmed land med henblik på at blive her, ved vi så, hvad der er det rigtige for vores børn, som ikke kun skal vokse op i en anden tid, men også i et andet land, end vi selv gjorde? Vi har valgt at slå os ned i et multikulturelt samfund sammen med familier af mange forskellige nationaliteter, der taler forskellige sprog, dyrker forskellige trosretninger, har forskellige traditioner og værdinormer. Frem for alt bor vi i Spanien, hvor det er sandsynligt, at barnet vil leve hele sit liv. Ligeledes er der stor mulighed for, at barnet engang vil vælge en spansk livsledsager. For selvom vi bor i et meget internationalt miljø, er der jo unægteligt flere spaniere at vælge imellem, end hvis man begrænser sig til det antal udlændinge, der bor her på kysten. Men hvordan kan det så være, at mange danske forældre vælger at sende deres børn i udenlandske skoler? Hvorfor går et dansk barn bosiddende i Spanien i engelsk skole? Er man hoppet på rygtet om, at de spanske kommuneskoler, der jo trods alt er gratis, ikke er gode nok? Ville man mon ikke have sendt sit barn på den lokale folkeskole i Danmark, uden at tænke videre over det? Er der dybest set tale om snobberi, eller ligger der dybdegående undersøgelser af de forskellige uddannelsessystemer til grund for beslutningen? Det kunne også være, at de danske forældre ikke taler så godt spansk og derfor ikke føler, at de vil kunne hjælpe barnet med lektierne, hvis det går i en spansk folkeskole. Vælger man en engelsk skole, er det måske alligevel vigtigt at huske på, at barnets spanskkundskaber bliver tabt, især hvis barnet heller ikke taler spansk uden for skoletid. Man bør nok tage stilling til, om det er acceptabelt, at ens barn ikke taler og skriver flydende spansk. Vi kan jo bl.a. se, hvilken stor betydning det har for 2. generationsindvandrere på jobmarkedet i Danmark, at de taler dansk!

Det er klart, at alle danske familier bosat i Spanien ikke har de samme behov. Og ved man, at man kun skal bo her i nogle år, vil nogle måske foretrække, at børnene kunne gå i en dansk skole. Det skal her tilføjes, at der ikke er en dansk skole på Costa Blanca. Der er derimod andre skandinaviske skoler, men selvom dansk og eksempelvis norsk minder meget om hinanden, er det svært for eleverne - specielt skriftligt. Den Norske Skole i Rojales har, i følge skoledirektør Lise Helen Braathen, aldrig haft henvendelser fra danske familier, der kunne have et ønske om, at deres børn skulle gå på skolen.

Vi har talt med Gurli Jakobsen, der er hollandsk gift, og bor på Costa Blanca på 8. år. Parret har 3 børn, Michael på 7 år og tvillingerne Daniela og Helena på 4 år. Hun fortæller her om sine overvejelser vedrørende sine børns pasnings- og uddannelsesforhold.
"Da Michael var lille, drev vi en restaurant. Det betød, at vi selv kunne passe ham om dagen, og om aftenen havde vi ham med på restauranten, hvor vi havde indrettet et "børneværelse", han kunne ligge og sove i. Først da han var 1 1/2 år, sendte vi ham i vuggestue, fordi vi syntes, han skulle ud og være sammen med andre børn. Vi fandt en vuggestue, der havde åbent til kl. 03 om natten, så der var han fra sen eftermiddag og indtil kl. 02, når vi havde lukket i restauranten. Han sov selvfølgelig, når vi hentede ham, men det fungerede faktisk rigtig godt. Siden hen har både min mand og jeg skiftet branche, så tvillingerne blev allerede sendt i vuggestue, da de var 18 uger gamle (mødre til tvillinger får 2 ugers ekstra orlov), for jeg skulle tilbage på jobbet. På grund af den lange arbejdsdag opdelt af siestaen, man har her i Spanien, syntes vi, at det blev for mange timer, hvis de skulle være i vuggestuen fra kl. 9.30 om morgenen til kl. 20.30 om aftenen. Derfor ansatte vi en barnepige til at passe dem derhjemme indtil først på eftermiddagen, og fra kl. 16.30 var de så i vuggestuen. Vi har været meget glade for den vuggestue, vores tre børn har gået i. Vi fik tilbuddet om, at personalet kunne tale engelsk til vores børn, hvilket vi takkede nej til, for vi taler engelsk derhjemme og mente, at det var vigtigere for dem at lære spansk. Ved siden af vuggestuen ligger der en stor park med legeplads, så dér gik pædagogerne over med børnene hver dag. Vuggestuepladsen kostede 100 euro pr. barn med 10% i søskenderabat for en halvdagsplads uden mad, det skulle de selv have med. Men det er bestemt rimeligt og vi fik en betydelig del af omkostningerne refunderet fra kommunen, når året var omme, hvilket var en stor hjælp, når man kun får 100 euro om måneden pr. barn i børnepenge, indtil barnet fylder 3 år.
Da Michael var 4 år startede han i skole og tvillingerne startede som 3-årige. Vi har valgt en offentlig spansk skole, fordi vi syntes, de skulle gå sammen med deres legekammerater, men især fordi vi ønsker, at deres hovedsprog er spansk. Skolen er katolsk, men religionsundervisningen er frivillig. Vi er ikke selv katolikker, men har alligevel valgt, at de skal følge undervisningen, især fordi de også bliver undervist i andre religioner, og fordi den grundlæggende tro og etik i katolicismen og protestantismen minder meget om hinanden. Engelskundervisningen starter de med allerede i 1. klasse. I det hele taget er vi meget glade for den løsning; i siestaen kan de blive på skolen, hvor de spiser, der bliver serveret en tre-retters menu, der er sammensat efter kostpyramiden, og de har mulighed for at tage en lur, lege eller gå til en aktivitet. Som vi kender det fra Danmark, findes der på skolen også et "forældreråd", som - i samarbejde med lærerne - arrangerer diverse aktiviteter, temauger, ekskursioner osv. Man kan dermed have en vis indflydelse på sit barns skolegang. Udover skriftlige evalueringer fra lærerne vedrørende børnenes udvikling og fremskridt, afholdes der regelmæssigt forældremøder. Vi synes, kommunikationen med skolen er helt i top. Og så synes vi, det er meget vigtigt, at klassekvotienten på børnenes skole kun er ca. 23 elever pr. klasse.
Kl. 17 henter vi børnene på skolen og derhjemme passer barnepigen dem, indtil min mand og jeg er hjemme kl. 20.30. Det er en lang dag at være væk fra børnene, men systemet fungerer super perfekt, synes jeg, og gør det hele meget lettere i hverdagen."

Redaktionen har fået flere henvendelser fra nytilflyttede danske forældre, der har svært ved at finde legekammerater til deres børn. Modsat i Danmark, hvor mange børnefamilier bor på villaveje, som vrimler med børn, der taler samme sprog og går i samme børnehave og skole, bor de fleste danske familier her i urbanisationer langt fra skole og potentielle legekammerater. Er man så heldig at kende et andet dansk forældrepar, bor de ofte langt væk, og børnenes leg skal koordineres med forældrenes ønsker og lyst til se det andet forældrepar, hente og bringe osv.
Hvor finder man, som nytilflyttet, danske legekammerater til sine børn - eller gør man dem en bjørnetjeneste ved ikke at lade dem lege med spanske børn?

Gurli Jakobsen bekræfter, at det med legekammerater var problematisk, da de boede i en lejlighed i Torrevieja. Vi boede midt i byen i et område med stærk trafik. I vuggestuen og skolen mødte vi andre forældre med samme problem, så vi arrangerede, at børnene kunne ses. Men nu bor vi et rækkehus lidt udenfor Guardamar, tæt på skov og strand og ikke mindst andre børnefamilier, så ungerne løber selv ud og leger i kvarteret. Desuden bor flere skolekammerater i nærheden. Når man som udlænding har valgt at leve og få børn i Spanien, mener vi, at det er vigtigt at man integrerer sig, så børnene får en så normal opvækst som muligt og ikke skiller sig ud fra deres spanske kammerater. Derfor har vi bevidst valgt at lade dem gå i spansk vuggestue/børnehave og spansk folkeskole."

I la guardería "Nomos" i Torrevieja fortæller lederen María del Mar Torres, at en heldagsplads koster 180 euro om måneden ekskl. mad, som forældrene selv skal medbringe og en halvdagsplads koster 130 euro. Kommunen giver tilskud til forældrene op til 75 euro/måned afhængigt af indtægt. Børnene er fra 4 måneder til 4 år. Det første år efter at børnene starter i skolen, kan forældrene stadig benytte børnehaven på timebasis, hvis de får behov for det. For eksempel i den lange sommerferie, hvor forældrene arbejder eller om lørdagen, hvor der er åbent fra 9-15. Størstedelen af børnene er udlændinge eller børn af blandede forældrepar. Alle 10 guarderías i Torrevieja er private.

I Torrevieja er der 12 folkeskoler og fire gymnasier. Der er en privat katolsk skole, La Purísima, der er "concertada", dvs. modtager tilskud fra La Generalitat de Valencia, og en privat international skole El Limonar i Villamartin, Orihuela Costa, som koster ca. 700 euro om måneden. El Limonar International School har ingen danske elever, men 35% af skolens elever repræsenterer 20 forskellige nationaliteter.

Det spanske skolesystem er inddelt på følgende måde:
Educación infantil: (ikke obligatorisk)
0-3 år: Guardería (Vuggestue)
3-5 år: Prescolar (en slags for-børnehaveklasse på skolen)

Educación primaria: (Obligatorisk)
6-12 år: 1.-6. klasse

Educación secundaria: (Obligatorisk)
12-16 år: 1.-4. klasse

Bachillerato: (Gymnasium) (Ikke obligatorisk)
16-18 år: 1.-2. klasse

Artiklen er skrevet af: Helle Espensen og Tina JulsgaardSpain Property via RSS FeedFly til Spanien, besigtigelse, gratis fly, refunderet flyrejse
Lån i Nykredit til køb af bolig i Spanien
Køb & Udlejning i Spanien
Spain Property - East of Malaga, Competa, Axaequia, Spain
Spain Property - Costa Blanca, Spain
Spain Property - Costa Tropical, Granada, Spain
Spain Property - Almeria, Spain
Spain Property - Mallorca - Bellares, Spain
blandet
Forside | Til salg | Golf ejendomme | Usædvanlig nedsatte priser | Salg fra banker | Nyttige blanketter |  Værd at vide | Om os  |  Køberkartotek | Søg ejendom |  Formularer |  Kontakt

Copyright © 2000-2019 |  Spain Property, c/o Bornholm Erhverv, Tingstedvejen 15, DK-3700 Rønne. Tel (DK) +45 60 64 20 58 * Tel/Fax (ES) +34 951 242 690
Lejligheder | Lejligheder i stueplan | Lejligheder i mellemplan | Penthouse lejligheder | Studio lejligheder | Studio lejligheder stueplan | Studio lejligheder mellemplan | Penthouse - Studio lejlighederHuse | Villaer | Halve dobbelthuse | Rækkehuse | Landejendomme | Byhuse | Fritliggende byhuse | Byhuse - halve dobbelthuse | Byhuse - rækkehuse | Grunde | Grunde med projekt og byggetilladelse | Byggegrunde til boliger | Byggegrunde til erhverv | Erhverv | Barer | Restauranter | Natklubber | Herberger | Bed & Breakfast | Forretningslokaler | Kontorlokaler | Garager | Virksomheder - igangværende | Landbrug til salg | Blandet erhverv | Golfejendomme | Golfvillaer | Golfhuse | Golflejligheder | Golf - Studio lejligheder | Grunde - golf | Golf - erhverv | Estepona | Marbella | Nueva Andalucia |  Puerto Banus | Calahonda | Riviera Del Sol | Fuengirola | El Campello | Elviria | San Pedro De Alcantara